![](http://picsrv.fora.pl/aqua/images/profileul.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/aqua/images/profileur.gif) |
|
Tęcza z domu Kropka
Zarejestrowany
Dołączył: 20 Cze 2022
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/10
|
|
![](http://picsrv.fora.pl/aqua/images/profiledl.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/aqua/images/profiledr.gif) |
|
Wysłany: Nie 12:57, 26 Cze 2022 Temat postu: |
|
|
Kto ich nie jadł nie wie co stracił. Jezdziło się za PRLu na te przysmaki nawet w środku nocy- podczas wakacji:))
Czeskie knedliki
Idealny dodatek do mięs w sosie. Niebo w gębie!
Składniki
2 czerstwe bułki pszenne
pół kostki drożdży
pół łyżeczki cukru
0,5 kg mąki krupczatki
1/4 łyżeczki soli
szklanka mleka
1 jajko
Sposób przygotownia
Pokruszyć drożdże na małe cząstki, wsypać do miseczki, dodać cukier i odrobinę ciepłego mleka.
Pozostawiamy na kilkanaście minut. Potem dodać rozczyn do miski z mąką, bułkami pokrojonymi w kostkę, solą, resztą mleka i jajkiem.
Ze składników wyrobić gładkie ciasto. Kiedy jest gotowe odłożyć na około pół godziny do wyrośnięcia.
Uformować wałki i gotować je koło 20 minut (przekręcając po 10 minutach).
Po ugotowaniu i wyjęciu pokroić ostrym nożem na plasterki.
Ja kupuję oryginalne gotowe - w niektórych marketach są- )
Moim zdaniem do sosów lepsze od naszych pracochłonnych klusek śląskich
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Tęcza z domu Kropka dnia Nie 12:58, 26 Cze 2022, w całości zmieniany 1 raz
|
|